:

Wereldkankerdag in Almelo: wandeling ‘Voor het leven’

Eva* is ongeneeslijk ziek. Haar zilveren krullen en heldere ogen geven de indruk van een fitte vrouw met nog veel dromen. Ze is een strijder en bijzonder helder van geest als haar energiepeil het toelaat. Ze heeft twee dochters waarvan er één in het buitenland woont en die ze tot voor kort regelmatig bezocht. Haar andere dochter komt regelmatig over de vloer en helpt haar waar ze kan. 

Het buitenland zal ze niet meer bezoeken. De kanker is zo ver uitgezaaid dat haar prognose hooguit zes maanden is. Ze praat snel en vol enthousiasme, maar moet regelmatig op adem komen. Als ik dit benoem, zegt ze dat haar longen vol zitten met tumoren.  

Ze gaat op de bank liggen, maar zegt dat we gewoon verder kunnen praten. Ik mag een boek uitzoeken omdat ze alvast aan het opruimen is. Ik vraag om haar aanbeveling, waarna zij er één uitkiest en erin schrijft: ‘Voor Samantha, van Eva’ met een hartje erachter. Als we afscheid nemen, pakt ze me vast met warme handen en zegt: ‘Positief blijven.’ 


Eén op de twee mensen krijgt ooit in zijn of haar leven kanker. Een harde constatering, maar wel de realiteit. Hierdoor krijgen verreweg de meeste mensen vroeg of laat met de ziekte te maken, zij het door er zelf mee te moeten leven of door anderen die ertegen strijden. Om de ziekte zo goed mogelijk te behandelen en de kans op genezing groter te maken, organiseren het KWF en Heracles Almelo de wandeling ‘Voor het leven’ op Wereldkankerdag, 4 februari. Tijdens deze wandeling van zo'n 4 kilometer lopen om 10:00 vanaf het Stadhuis naar het Heracles Stadion, Erve Asito. Hierna krijg je een kopje koffie en wat lekkers. De deelnamekosten van 4 euro worden gebruikt voor meer onderzoek naar kanker. 

(Ex-)patienten kunnen vanaf 12:00 aansluiten voor een lunch en een middagprogramma. Hier zijn geen kosten aan verbonden/ 

Wil je hieraan meedoen, meld je dan aan via kwfalmelo.nl 

* Haar naam is gefingeerd.