:

Bokbier: een seizoensbiertje met geschiedenis en karakter

Van 13 t/m 15 oktober wordt bij Proeflokaal België het Bokbierfestival gehouden, waarbij op vrijdag 13 oktober de aftrap plaatsvindt met het Bock & Bluesfestival. Bokbier associëren we traditiegetrouw met de herfst en in wat mindere mate met de lente, maar wat is het nu eigenlijk?

Zoals al een beetje is prijsgegeven, is bokbier een sterk seizoensbier die zijn oorsprong vindt in Duitsland. Onderscheidend zijn de herfstbok, die vaak rijke karamelachtige toetsen bevat en donker van kleur is en de lentebok. Deze is lichter en vaak fruitiger en meer bitter van smaak. De alcoholpercentages liggen iets hoger dan dat van pils, zo tussen de 6 en 8%. Wat een bokbier nog meer kenmerkt is het hogere stamwortgehalte. Dit is de dichtheid van de vaste stoffen in het wort (een waterig, suikerrijk tussenproduct in de bierbereiding). Hoe hoger het stamwortgehalte, hoe hoger het accijns. Een verklaring voor waarom je herfstbok meer kost dan een pilsje.

In tegenstelling tot wat doet vermoeden, heeft de naam bokbier waarschijnlijk niks met een bok te maken. Het schijnt een verbastering te zijn van de naam Einbecker bier. Einbeck was een plaats in Duitsland die in de middeleeuwen bekend stond om z’n bier.

Tegenwoordig wordt er door bierliefhebbers reikhalzend uitgekeken naar de wisseling van de seizoenen en de daarbij horende bokbiertjes.