:

Almelose vega-inspiratie: lekker eten zonder vlees en vis

Het is zondagmiddag als mijn tante en ik over de Lijnbaan lopen in Rotterdam. We zijn op weg naar de Hema voor een zachte warmtekruik. Op weg er naartoe passeren we een groepje activisten met witte Anonymous-maskers en zwarte kleding. Twee ervan staan rug tegen rug met monitors in hun handen. De beelden liegen er niet om: het leed in slachthuizen is even gruwelijk als waar.  


Eén van de activisten spreekt ons aan en vraagt of we willen weten wie ze zijn en wat ze doen. Na ons akkoord verwijst ze naar het dierenleed waartegen zij zich inzetten. Ze vraagt ons of we vlees en zuivel consumeren en zo ja, wat ons tegenhoudt om een plantaardige levensstijl na te streven als de beelden ons zo raken. Gemakzucht, geef ik toe. Patronen veranderen kost tijd en moeite. Opstaan in een koude slaapkamer vind ik al een prestatie. En eerlijk: spareribs vaarwel zeggen roept weerstand op. Kaas, zegt mijn tante.  


De veganist boeit me. Ze is hartelijk, charismatisch en passievol terwijl ze een riskante lijn bewandelt tussen aantrekken en afstoten. Dat doet ze goed. Ze vraagt of we haar willen beloven om een plantaardige levensstijl te volgen. ‘Ik kan het u niet beloven, dan zou ik liegen,’ zeg ik. Toch heeft ze wat los gemaakt. Ik verwijs naar Jelle Hermus van SoChicken die met zijn gezin zo plantaardig mogelijk leeft. Hij zegt: ‘Elk klein stapje telt.’ Heerlijk kaizen.


Daar is ze het mee eens en geeft ons een kaartje mee.  


Dit vega-overzicht hieronder is mijn kleine stapje.  





In de binnenstad is er in de horeca van alles vegetarisch te scoren. Omdat er al een ouder bericht met vegagerechten bestaat, is dit een nieuw overzicht. Ontdek in Almelo hoe verrassend lekker vegetarisch eten kan zijn.  


Hookhoes: vegetarisch broodje hamburger met friet (16,50) en vega quiche met geitenkaas en honing (16,90)Bekijk hier hun volledige menukaart. 


Proeflokaal België: vegetarisch stoofpotje (17,50) en de couscous met gebakken feta maaltijdsalade* en de Griekse maaltijdsalade* (14,50). Bekijk hier hun volledige menukaart. 

*Zeer waarschijnlijk vega, vraag het personeel voor de zekerheid. 


Capri: diverse pizza's (rond de 9 à 11 euro) en pasta's, zoals de pasta Gorgonzola (11 euro). Bekijk hier hun volledige menukaart. 


Ledeboer: het verrassende samengestelde menu Ledeboer Groen (vanaf 59 euro voor 4 gangen). Bekijk hier hun menukaart.


Heinde: all-in eten. 13 diverse en verrassende vegetarische gerechtjes (37,50 van maandag t/m donderdag, vrijdag t/m zondag 42,50). Bekijk hier hun menukaart. Tip: reserveer ruim van tevoren vanwege de populariteit.