:

Tentoonstelling 96: Henk Lassche

Tijdens deze bijzondere tentoonstelling is een prachtig overzicht te zien van het ruime oeuvre van de Twentse schilder Henk Lassche. Daarnaast zal er in de Tuinzaal van Kunsthal Hof 88 een herdenkingstentoonstelling te zien zijn van Toon Klaver die vorig jaar op 90-jarige leeftijd overleed. Lees verder

Tijdens deze bijzondere tentoonstelling is een prachtig overzicht te zien van het ruime oeuvre van de Twentse schilder Henk Lassche. Daarnaast zal er in de Tuinzaal van Kunsthal Hof 88 een herdenkingstentoonstelling te zien zijn van Toon Klaver die vorig jaar op 90-jarige leeftijd overleed.

HENK LASSCHE
Henk Lassche, geboren in 1948, wordt vaak de architect van de verre einder genoemd. Hij is bekend om zijn op het vlakke land geïnspireerde landschappelijke olieverfschilderijen. Al meer dan 50 jaar zoekt hij, vrij teruggetrokken, zijn eigen weg met olieverf in de stilte van zijn atelier in Hengelo. Een ruimte waar, achter de schildersezel een hoge berg uitgeknepen verftubes liggen, het naar verf ruikt en tegen de wanden stapels schilderijen staan die op een volgende verflaag wachten. Henk Lassche werkt vaak lang aan zijn doeken waarbij laag over laag langzaam het uiteindelijke schilderij ontstaat. Dit kan soms maanden, maar ook jaren duren. Ervaring, geduld, vakmanschap, techniek en kennis van de materialen zijn hierbij onontbeerlijk.
Henk Lassche had eerder al tentoonstellingen in Rijksmuseum Twenthe, Museum de Fundatie en verschillende galeries in Europa. In 2021 vond er een grote tentoonstelling plaats in Museum Cer Modern te Ankara in Turkije. Hier stelde Henk werken tentoon ter gelegenheid van de 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

TOON KLAVER
Toon Klaver, geboren in 1933 te Hengevelde, ging na zijn opleiding tot huis- en decoratieschilder studeren aan de kunstacademie in Enschede waar hij onder meer les kreeg van Johan Haanstra. Vanwege zijn grote kunde en brede materiaalkennis heeft hij na zijn studie jarenlang gewerkt als restaurateur o.a. in de Nieuwe kerk te Amsterdam en Kasteel Drakensteyn. Zijn grote passie was echter de olieverf. Jarenlang woonde hij in een oud pand in Lochem waar ook zijn atelier gevestigd was. In dit atelier kon hij in alle stilte en rust werken aan zijn oeuvre. Op 17 maart 2023 stierf Toon Klaver achter een ezel, werkend aan wat zijn laatste schilderij zou worden. Hij werd 90 jaar.

Bron: Uit in Almelo

Alle data