:

Housewarming in het Kunsttorentje door Thijs Linssen

Op dinsdagavond 13 februari 19.30 uur vertelt kunstenaar Thijs Linssen over zijn werk in Bibliotheek Almelo. Lees verder

Op dinsdagavond 13 februari 19.30 uur vertelt kunstenaar Thijs Linssen over zijn werk in Bibliotheek Almelo.

Thijs Linssen (Heijen, 1987) exposeert in het KunstTorentje en in de StuiverTorentjes. Wie langs het KunstTorentje loopt kan zich verbazen over de beat die ook op straat nog net te horen is. Aandachtige passanten zien zelfs gekleurd licht, schaduwen en bewegende gordijnen, maar bij het vallen van de avond neemt de uitnodigende werking verder toe. Wat is hier gaande? Wat heeft dit te betekenen?

Linssen gaf de installatie in het KunstTorentje de naam ‘Housewarming’ mee. Stichting Nieuwe Twentse Kunst draagt verantwoording voor de torentjes. Deze stichting wil werk in de openbare ruimte tonen dat soms ook vragen lijkt te stellen bij wat kunst eigenlijk is. De installatie “Housewarming” van Thijs Linssen lijkt hierbij aan te sluiten in die zin dat het in ieder geval nogal wat vragen oproept.

Voor de acht StuiverTorentjes aan de Waterboulevard kiest Thijs Linssen voor een andere prikkelende invalshoek. Hier lijkt hij afstand te nemen van kunst die vooral mooi gemaakt moet zijn. Het concept lijkt hier belangrijker te zijn. In de vitrines zien we opblaasbeesten die letterlijk bij de Hema in de Passage gekocht kunnen worden. Alleen ze zijn te groot om zonder vervormingen in de vitrines te passen. Dat levert soms beelden op waar iedereen eigen tragikomische associaties bij mag hebben, al stelt Thijs Linssen ook hier misschien alleen de klemmende werking van een (te) kleine tentoonstellingsruimte aan de orde.

Thijs Linssen bouwde tot op heden een zekere naam op met o.a. digitale animaties, foto’s en filmpjes. Zijn real-time computeranimatie ‘Ethernal Sunshine’ is al in meerdere collecties opgenomen. Zo is het filmpje “Het atelier”, ontstaan in coronatijd toen hij ook nog zijn atelier dreigde te verliezen, te zien bij Collectie.De.Groen in Arnhem.

Tijdens deze lezing vertelt hij onder andere hoe dit intrigerende filmpje tot stand is gekomen.

Bron: Uit in Almelo