:

Expositie: Barbie 65 Years

Ooit meer dan 1200 Barbiepoppen bij elkaar gezien? Het Stedelijk Museum Almelo viert Barbies vijfenzestigste verjaardag met de grootste Barbie-expositie ooit in Nederland. De expositie laat zien hoe Barbie is geëvolueerd van dom blondje tot geëmancipeerde, werkende vrouw. Lees verder

Ooit meer dan 1200 Barbiepoppen bij elkaar gezien? Het Stedelijk Museum Almelo viert Barbies vijfenzestigste verjaardag met de grootste Barbie-expositie ooit in Nederland. De expositie laat zien hoe Barbie is geëvolueerd van dom blondje tot geëmancipeerde, werkende vrouw.

Je zou het misschien niet denken, maar zoals ook de recente populaire Barbiefilm laat zien, zijn thema’s als emancipatie, inclusiviteit en diversiteit al decennia verbonden aan de Barbiepop. Want Barbie was van meet af aan haar tijd ver vooruit met soms een andere huidskleur, met rondere vormen of in een rolstoel. Juist door die inclusiviteit en diversiteit weerspiegelt de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Almelo de maatschappelijke ontwikkeling en de emancipatie van de laatste decennia.

Fashionista

De tentoonstelling in de textielstad Almelo gaat uiteraard ook uitvoerig in op de fashionista Barbie en haar diverse modelijnen: van ondergoed tot strandkleding, van sportkledij tot bruidsmode. De kleding laat zien hoe Barbie sinds haar lancering in 1959 met haar tijd meegaat. Ze draagt een minirok in de jaren zestig, disco-kleding in de jaren zeventig, ze krijgt schoudervullingen in de jaren tachtig, kleedt zich in joggingoutfit en is in de jaren negentig in naveltruitjes te koop. Met het nieuwe millennium worden haar vormen ronder en krijgt ze een ander kapsel en nieuwe make-up. In de loop der jaren kleedden meer dan zeventig beroemde couturiers Barbie, onder wie Dior, Versace en Givenchy. Op haar beurt inspireerde Barbie bijna 150 designers. Een van de eerste designers die een samenwerking met Mattel aangingen was de Amerikaan Bob Mackie, bekend als kostuummaker voor onder anderen Judy Garland, Diana Ross, Liza Minnelli en Tina Turner. Hij bracht meer uitbundigheid in Barbies kleding. Daarnaast vormden beroemdheden zoals Marilyn Monroe, Liz Taylor, Audrey Hepburn, Cher, Shakira, koningin Elizabeth II, Mariah Carey, Taylor Swift en Heidi Klum een bron van inspiratie voor speciale uitvoeringen van de Barbiepop. Barbie verschijnt ook in de uitvoering van sterke vrouwelijke Disneyfiguren als Aladdin, Tiana, Mulan, Rapunzel en Wonder Woman.

Barbie als Latina en Afro

Nadat Barbie in 1968 een Afro-Amerikaans vriendinnetje heeft gekregen, Christie, verschijnt ze in 1980 ook zelf in zowel een Afro-Amerikaanse als een Latina versie. Vanwege de kritiek op het onrealistisch perfecte uiterlijk van de Barbiepoppen, introduceert Mattel in 2016 poppen in vier verschillende lichaamsvormen, zeven huidskleuren en verschillende haarstijlen. Dat Barbie haar mannetje staat blijkt uit haar ontwikkeling. Al vroeg oefent ze typisch mannelijke beroepen uit zoals die van archeoloog, astronaut (1965), dierenarts en autocoureur. In 1992 stelt ze zich kandidaat voor het Witte Huis en in 2016 wordt ze de eerste vrouwelijke president van Amerika. En doet de Barbiepop eerst nog aan typisch vrouwelijke sporten zoals skiën en ballet, later volgen honkbal en voetbal en vervangt Barbie haar rolschaatsen voor skeelers. Zo laat Barbie zien dat je als meisje alles kan worden wat je wil.

Grootste Barbiepoppen verzamelaar ter wereld

De tentoonstelling laat ruim 1.200 Barbiepoppen zien plus aan Barbie gerelateerde objecten zoals auto’s, paarden, honden en huizen. Ook Barbies vrienden en familieleden zoals Ken, Skipper, Midge, Christie, Francie, Blaine, en Julia komen op haar verjaarsfeest. De Barbiepoppen op deze expositie zijn afkomstig van de grootste verzamelaar ter wereld, Bettina Dorfmann. Met haar meer dan 18.500 Barbiepoppen staat ze in het Guinness Book of Records.

Bron: Uit in Almelo

Alle data